torsdag 22. april 2010

A.O Vinje vs. Maurits Hansen

Som nevnt i oppgaveteksten skrev Vinje i en essayistisk stil, noe som betyr at han fletta inn referanser til andre personer, hendelser og emner, samtidig som han undrer seg, reflekterer over hendelsene han opplevde uten nødvendigvis å si at noe var bra eller dårlig - som du så pent skrev det, Elisabeth.

I teksten Luren, av Maurits Hansen går fortellingen mye mer overfladisk. Alle navn er kun på fornavn, og den eneste referansen er Christiania, som kan fortelle oss noe om når hendelseløpet var.

Mens i Vinjes tekster finner vi en helt annen skrivestil, med mange referanser hvor det er lett å se hvilken tidsepoke/ hvilket år fortellingen har hendt. Han refererer til virkelige personer, med både fornavn og etternavn. Det var nettopp dette som gjorde Vinje kjent, hans unike skrivestil iforhold til hva som var vanlig under nasjonalromantikken.


På bildet f.v Maurits Hansen, A.O. Vinje
Kile: www.wikipedia.com

1 kommentar:

  1. Originalt at du sammenligner disse to og tekstene de skrev. Men du er absolutt inne på sentrale punkt: Hansen skreiv nasjonalromantisk, men Vinje var kanskje mer realistisk?

    SvarSlett